Islaam.nl

Islaam.nl Forum

  FAQ FAQ  Doorzoek dit Forum   Kalender   Registreren Registreren  Inloggen Inloggen

Gebed van de vrouw achter de mannen

 Post Reply Post Reply
Schrijver
Salafi_Manhadj Bekijk dropdown
Newbie
Newbie


Lid geworden: 22 juni 2005
Locatie: Nederland
Online status: Offline
Berichten: 38
Plaatsingsopties Plaatsingsopties   Quote Salafi_Manhadj Quote  Post ReplyReageer Directe link naar dit bericht Onderwerp: Gebed van de vrouw achter de mannen
    Geplaatst op: 16 augustus 2005 om 06:31

Het gebed van de vrouw achter de mannen.

Ash-Shaych al-Moehadieth Mohammed Nassiroed-Dien al-Albaanie (rahimahoellaah)

Vraag:

“Er zijn moskeeën waar de vrouwen beneden bidden, zoals dat bekend staat ( in het Arabisch) als kelder, of een bovenste verdieping (boven) in de moskee. Wij vrouwen bidden in deze moskeeën terwijl we de Iemaam volgen vanaf een plaats waar wij de Iemaam niet zien of zij (mannen) die hem volgen. Soms heeft de moskee een gebedsplaats voor de mannen die een grote, lege ruimte heeft. Is ons gebed correct als we de Iemaam of iemand van hen (mannen) die hem volgen niet zien? Dit omdat we soms de moskee binnenkomen en we niet weten in welke rak’ah (onderdeel van het gebed) hij is. Tevens: Is het toegestaan in deze situatie om alleen de microfoon te volgen? Is het juist voor ons de Iemaam te volgen terwijl wij op de bovenste of onderste verdieping zijn, wetende dat de moskee soms een ruimte heeft die groot genoeg is (i.e. waar vrouwen in passen)?”

Antwoord:

“Het antwoord hierop bestaat uit twee gedeeltes:

Het eerste gedeelte: Het gebed in deze situatie is correct zolang de vrouwen in de moskee bidden, ongeacht of dat op de bovenste of onderste verdieping is. Zolang zij de Takbierat (het zeggen van: Allaahoe Akbar) kunnen horen, voor het wisselen van posities van staan naar buigen, naar knielen.

Het tweede gedeelte: Het is niet gewenst dat de vrouwen het gebed zo bidden, tenzij de plaats van de mannen vol wordt door mannen die aan het bidden zijn en de vrouwen geen plaats kunnen vinden achter de rijen (van de mannen). In deze situatie is het toegestaan voor hen te bidden zoals we eerder zeiden op de bovenste verdieping (boven) in de moskee, of op de lagere verdieping ervan. Wanneer er echter een lege ruimte is in de moskee (achter de mannen) waarin de Iemaam bidt met mannen achter hem, dan is het niet toegestaan voor de vrouwen naar boven of naar beneden te gaan, naar de lagere verdieping, waar zij niet de bewegingen van de Iemaam of de bewegingen van degenen die hem volgen kunnen zien. De reden hiervoor valt terug in twee kwesties:

De eerste kwestie is dat de Profeet (sallaalaahoe `alayhie was sallem) heeft gezegd:

“De beste rijen voor de mannen zijn de voorste en de slechtste van hen zijn de achterste rijen, en de beste rijen voor de vrouwen zijn de achterste rijen en de slechtste van hen zijn de voorste rijen.”

Dit kan alleen de grond waar de Profeet (sallaalaahoe `alayhie was sallem) en zijn metgezellen die achter hem stonden op baden betekenen.

De vrouwen waren niet op een hogere of lagere verdieping. Het scherpzinnige punt hier is dat de microfoon soms niet gehoord kan worden of geheel uit kan gaan. In dat geval, het gebed van de vrouwen die het gebed volgen vanaf de hogere of lagere verdieping, en van waaruit zij niet het gebed van de mannen die achter de Iemaam bidden zien, hun gebed wordt onderworpen aan tenietdoening ervan.

De conclusie van dit antwoord is dus dat het gebed op de bovenste of onderste verdieping correct is. Het is echter niet toegestaan voor de vrouwen opzettelijk te gaan bidden in die ruimte als er ruimte is in de gebedsplaats van de mannen waar de vrouwen achterin kunnen bidden. Dit is in wezen de conclusie van die vraag.”
------------------------------------------------------------ ------------------------------------
Vertaald vanuit het Engels door: Umm AbdurRahmaan
Oorspronkelijke Bron: klik hier
Terug naar boven
 Post Reply Post Reply

Spring naar forum Forum rechten Bekijk dropdownDeze pagina is gemaakt in 0.109 seconden.