Islaam.nl

Islaam.nl Forum

  FAQ FAQ  Doorzoek dit Forum   Kalender   Registreren Registreren  Inloggen Inloggen

Op naar de heilstaat

 Post Reply Post Reply
Schrijver
Whatalies Bekijk dropdown
Groupie
Groupie


Lid geworden: 10 augustus 2011
Online status: Offline
Berichten: 195
Plaatsingsopties Plaatsingsopties   Quote Whatalies Quote  Post ReplyReageer Directe link naar dit bericht Onderwerp: Op naar de heilstaat
    Geplaatst op: 12 juli 2012 om 17:18

Waarom islamisten in Mali in alle rust een sharia-staat kunnen opbouwen

Door: Sacha Kester − 12/07/12, 14:50
© ANP. Een van de oude heiligdommen in Timboektoe

VK ACHTERGROND De wereld haalde weinig geïnteresseerd de schouders op toen er in april in het noorden van Mali een islamitische heilstaat werd uitgeroepen. Het was ver weg van alles, er lag alleen maar zand en het was toch al geen strak geregeerd gebied waar goede zaken mee werden gedaan.

  • © anp.
    Strijders van Ansar Din

Maar nu de nieuwe machthebbers het historische erfgoed van Timboektoe aan gort slaan, raakt de internationale gemeenschap enigszins bezorgd. De achteloosheid waarmee eeuwenoude heiligdommen worden vernield, doet denken aan de Taliban die in 2001 de torenhoge Boeddhabeelden opbliezen.

Maar er zijn meer overeenkomsten met Afghanistan die reden zijn tot zorg voor de internationale gemeenschap. 

De Toeareg-rebellen die in het noorden van Mali voor een eigen staat vochten, hebben de handen ineen geslagen met de strijders van Ansar Dine, een groepering die gelieerd is aan Al Qaeda. Een paar dagen nadat Timboektoe was veroverd, werd de komst van de buitenlanders op de radio aangekondigd. 'Wees niet bang', zo luidde de boodschap, 'verwelkom hen!' Kort daarop reed een konvooi van jeeps de stad binnen, bemand door bebaarde mannen die uit de hele islamitische wereld afkomstig zijn. Algerije, Nigeria, Somalië en Pakistan.  

Muziek en mystiek 
In het gebied waar zeer gematigde moslims wonen voor wie muziek en mystiek een belangrijke rol spelen, is nu de sharia ingevoerd. Alcohol en muziek zijn verboden en ooggetuigen vertellen over lijfstraffen die in het openbaar worden uitgevoerd. 

De nieuwe islamitische staat is 480.000 vierkante kilometer groot (ter vergelijking: Duitsland telt grofweg 357.000 vierkante kilometer) en er  bevinden zich vliegvelden, militaire bases en trainingskampen. Bovendien loopt er een route door het gebied die gebruikt wordt om cocaïne naar Europa te smokkelen, waar degene die de regio beheerst veel geld aan kan verdienen. 

Ook het materiaal dat de Verenigde Staten aan Mali had gedoneerd om de islamisten mee te bestrijden (zoals jeeps, satelliettelefoons en navigatiesystemen) zijn nu in handen van Ansar Dine, evenals de wapenopslagplaatsen waar artillerie, granaatwerpers en munitie in werden bewaard. 

De kans dat het Malinese leger terug kan slaan is marginaal. Het land bevindt zich in een machtsvacuüm nadat president Amadou Toumani Toure in april door een militaire coup uit het zadel is gewerkt. De interim-leider die het land naar nieuwe verkiezingen moest leiden, ligt in een Frans ziekenhuis bij te komen van een aanval op zijn kantoor.

Goed getraind door Libië 
Bovendien zijn de rebellen erg goed getraind en bewapend. Dat komt met name door de ontwikkelingen in buurland Libië. Zo had Muammer Kadaffi duizenden Toearegs onder de wapenen gebracht: een divisie van het Libische leger bestond volledig uit dit zwarte woestijnvolk. Na de val van Kadaffi keerden zij terug naar hun moederland, namen hun wapens met zich mee en vormden al snel de ruggengraat van de rebellen. Libië werd op dat moment bovendien 's werelds grootste bron van illegale wapens. Zowel Ansar Dine als de Toeareg-rebellen roken hun kans en hadden al snel meer materieel dan het nationale leger van Mali.  

  • © anp.
    Still van een video waarop te zien is hoe strijders een heiligdom in Timboektoe vernielen.

De VN-Veiligheidsraad heeft vorige week donderdag een resolutie aangenomen waarin de rebellen met sancties wordt gedreigd als zij het culturele erfgoed blijven vernielen, maar niemand gelooft dat zij hier erg van onder de indruk zullen zijn. Internationale interventie van bijvoorbeeld het West-Afrikaanse regionale blok Ecowas is vooralsnog ook niet erg waarschijnlijk - al was het maar omdat Nigeria vreest op dat moment nog grotere problemen te krijgen met Boko Haram, de islamisten waar het in eigen land nu al de handen vol aan heeft. 

En dus kan Ansar Dine de nieuwe islamitische heilstaat in alle rust opbouwen - al betekent dit in de praktijk dat ze voornamelijk dingen afbreken. Met de kolf van hun geweren, ****houwelen en scheppen hebben de strijders van Ansar Din nu ook de ingang van de Sidi Yahia moskee ingeslagen. Volgens de legende zou de verzegelde deur hiervan pas opengaan, als de laatste dag van de wereld was aangebroken.

Terug naar boven
Whatalies Bekijk dropdown
Groupie
Groupie


Lid geworden: 10 augustus 2011
Online status: Offline
Berichten: 195
Plaatsingsopties Plaatsingsopties   Quote Whatalies Quote  Post ReplyReageer Directe link naar dit bericht Geplaatst op: 12 juli 2012 om 23:35
Dit is slechts 1 voorbeeld. Er zijn er tallozen. 

Ook dit is de islam!  Met moslims die ik over deze misdaden spreek komt het standaard antwoord:" dat is niet de islam".

Ik noem dat leugens! Ook dat is de islam, zoals ook het christendom haar gewelddadige geschiedenis kent.

Het trieste is, dat geen enkele moslim, ( m.u.v. Mohammad) deze discussie durft te voeren.

Lafheid, schijnheiligheid, kernwoorden van de islam in de praktijk.

Wie geschoren wordt moet stil zitten. 

Sterkte in de groei naar volwassenheid, beste moslims.

Het zal nog eeuwen duren.

Groet,

Terug naar boven
Whatalies Bekijk dropdown
Groupie
Groupie


Lid geworden: 10 augustus 2011
Online status: Offline
Berichten: 195
Plaatsingsopties Plaatsingsopties   Quote Whatalies Quote  Post ReplyReageer Directe link naar dit bericht Geplaatst op: 13 juli 2012 om 22:17
Natuurlijk geen reactie! 

Het is triest dat de overgrote meerderheid moslims liever leugens volgen, dan hun verontwaardiging kenbaar te maken.

Een incestueus geloof dat uit angst en schijnheiligheid de duivel volgt.


Terug naar boven
Whatalies Bekijk dropdown
Groupie
Groupie


Lid geworden: 10 augustus 2011
Online status: Offline
Berichten: 195
Plaatsingsopties Plaatsingsopties   Quote Whatalies Quote  Post ReplyReageer Directe link naar dit bericht Geplaatst op: 14 juli 2012 om 08:04

Monopolisten van de waarheid

Eildert Mulder − 13/07/12, 15:43
© afp. Timboektoe, moskee van Sankore.

In het theologisch elftal geven om de week twee godgeleerden hun visie op de actualiteit. Vandaag: barbarij in Timboektoe door beeldenstormers die zeggen te strijden tegen bijgeloof. De verwoestingen in Mali gaan ons door merg en been. Hoe komt dat?

  • Peter Nissen
  •  
    In Geismar kapte Bonifatius een heilige eik van Donar om

Als cultuurminnaar vind ik elke beeldenstorm verschrikkelijk. Timboektoe is zo fascinerend, met die soefitraditie, die zo anders is dan de nu beeldbepalende vorm van islam. Gruwelijk, de verwoesting van oeroude mausolea, de dreigende vernietiging van handschriften.

Maar een beeldenstorm is ook een fascinerende botsing tussen verschillende opvattingen over heiligheid. De beeldenstormers schrijven zichzelf een absolute kennis toe van het heilige. Dat opent de weg naar fanatisme. Het woord fanatisme komt van het Latijnse fanum, 'het heilige'. Het profane is wat er 'vóór het heilige, het fanum is', zoals beelden en andere visuele uitingen. Die zouden enkel moeten verwijzen naar het heilige. Maar voor gelovigen kunnen ze zelf heilig worden. Een beeldenstormer verdedigt 'fanatiek' het heilige 'fanum' tegen het profane.

In vrijwel alle religies vind je twee tendensen: de mystieke en de zintuiglijke. Tot die laatste behoren relieken, voorwerpen, rituelen, tempels, de hostie, wierook. De mystieke grondlijn is dat het goddelijke altijd voorbij die zintuiglijke beelden ligt. Mystiek heeft altijd iets beeldenstormerigs gehad, bijvoorbeeld bij Meister Eckhart. In de vroege Middeleeuwen botsten de westerse en oosterse kerk over de verering van iconen. Dezelfde strijd zie je in het boeddhisme. Het streeft naar beeldloosheid, maar is schatrijk aan relieken. Op e-bay wordt zelfs gehandeld in 'tanden van de Boeddha'.

Met woorden is het als met beelden. Beide zijn verwijzende symbolen. De protestantse beeldenstorm in de zestiende eeuw was soms gewelddadig, maar verliep ook hier en daar ordelijk onder toezicht van het stadsbestuur. Ze maakte kerken geschikt voor de protestantse eredienst, waarin geen plaats was voor beelden. De protestanten hebben in plaats van het visuele beeld het beeld van de taal. Dat kan uitmonden in woordverering, met een sterke hechting aan de letterlijke betekenis. Ook de vrijzinnige theologie van de negentiende eeuw zou je daarom een beeldenstorm kunnen noemen, tegen de protestantse woordverering.

Ook eerder al hebben christenen beeldenstormen uitgevoerd. In Geismar kapte Bonifatius een heilige eik van Donar om. In Rome sloopten de christenen de godenbeelden van het Forum Romanum. Tempelzuilen werden hergebruikt als kerkpilaren. Van godinnenbeelden maakten ze Mariabeelden. In Zuid-Amerika vernietigden christenen de fysieke uitingen van religie van de Inca's en de Azteken.

Kunst en cultuur hebben ook nog eens hun eigen heiligheid, los van godsdienst. Musea lijken op tempels. We gedragen er ons als bij een religieus ritueel. We schuifelen eerbiedig langs de kunstwerken en we fluisteren. Toen de Taliban in 2001 de Boeddhabeelden van Bhamyan vernietigden, ervoeren we dat als heiligschennis.

Als mensen niet in staat zijn te glimlachen om hun eigen goden dan ontstaan er problemen, zegt de filosoof Sloterdijk. De eigen god wordt dan de enige. Je wilt de hele wereld veroveren en je ontwikkelt een leer van de heilige oorlog. Dat laatste deden christelijke theologen al voor de moslims, in de zevende en achtste eeuw. De Duitse socioloog Ulrich Beck wijst een andere weg. Rond zijn pensionering is hij zich bezig gaan houden met religie. Religies moeten het niet hebben over waarheid, schrijft hij, maar over vrede. Zij moeten hun monopolie op de waarheid opgeven. Alleen dan kunnen we de menselijke beschaving redden."

Peter Nissen is hoogleraar cultuurgeschiedenis van de religiositeit aan de Radboud Universiteit in Nijmegen

  • Alja Tollefsen
  •  
    Ik heb interesse in het ongenoegen dat hierachter schuilgaat

'Ik vraag me af hoe zulke mensen over tien jaar aankijken tegen wat ze nu doen. Zijn ze dan nog even overtuigd van hun gelijk? Ze denken dat er maar één waarheid is, de hunne. Ik ben benieuwd wat de onderliggende sentimenten zijn. Die zijn er, net als bij voetbalvandalen. Het werelderfgoed moet wijken voor hun principes. Waar halen ze het recht vandaan?

Timboektoe is ver weg, daardoor raakt het ons niet meteen. Toch kunnen ook wij de gevolgen ervaren. Dit soort dingen voedt onze angst voor de islam. Vreselijk, al die mooie dingen die verloren gaan. Maar de agressie vind ik erger. Tot welke andere dingen zijn deze mensen in staat? En welke tegenreactie zal dit oproepen? Ik zie de volgende burgeroorlog al weer uitbreken. Welke psychologie zit hier achter? Het is in elk geval een groepspsychologie, zulke dingen doe je niet alleen. Nou ja, Breivik opereerde wel in zijn eentje. Dat ging ook niet goed.

Ze zeggen dat ze mensen van hun angsten bevrijden. Ze trappen die moskeedeur in en roepen dan triomfantelijk: zie je wel, de wereld vergaat niet. De psychologische onbenulligheid die daaruit spreekt. Als iemand een fobie heeft voor een lift dan neem je die niet weg door uit te leggen dat het helemaal niet gevaarlijk is. Zo gemakkelijk is het niet. Die mensen in Timboektoe zullen nu wel een andere verklaring hebben, misschien denken ze dat de ondergang van de wereld met enige vertraging komt.

Ik ben geïnteresseerd in het ongenoegen dat hierachter schuilgaat. Want dit gedrag heeft niet alleen een religieuze motivatie. Het contrast is te groot. Aanhanger van een religie zijn en dan dit soort dingen doen. In Noord-Ierland zag je hetzelfde. Het was een conflict over een stuk grond tussen Engelsen en Ieren. Toevallig waren die Engelsen in meerderheid protestant en de Ieren katholiek. En toen heette het ineens een religieus conflict. Maar dat had er niets mee te maken.

Ook hier zijn heilige bomen gekapt. Het is moeilijk om de tijdgeest van toen te begrijpen. We zijn genuanceerder geworden, ook door de oecumene. We hebben geleerd te accepteren dat er meer waarheden zijn. Al zijn er nog steeds mensen met één waarheid. 'God zegt', zeggen ze dan. Wie geeft jou het recht om te beweren dat jij precies weet wat God wil? Genuanceerd denken leer je geleidelijk. Ik ging aan de universiteit Spaans studeren. Maar ik leerde daar vooral om anders te denken. Informatie alleen is onvoldoende, je moet ook leren ermee om te gaan. Je hebt iemand nodig die het zinvol duidt, op een bedaarde manier verschillende kanten belicht.

Toegang tot informatie hebben ook deze mensen wel. Maar je hebt ook wijsheid nodig. Deze mensen, en ook iemand als Breivik, hebben een schreeuwend gebrek aan wijsheid. Wijsheid is dat je zelf de nuances zoekt. Wijsheid is dat je je meningen toetst. En ook dat je gematigd optreedt, omdat je weet dat je ernaast kunt zitten.

Alja Tollefsen is anglicaans priester.

Terug naar boven
 Post Reply Post Reply

Spring naar forum Forum rechten Bekijk dropdown



Deze pagina is gemaakt in 0.109 seconden.