Islaam.nl

Islaam.nl Forum

  FAQ FAQ  Doorzoek dit Forum   Kalender   Registreren Registreren  Inloggen Inloggen

Zo gaat dat.

 Post Reply Post Reply
Schrijver
Whatalies Bekijk dropdown
Groupie
Groupie


Lid geworden: 10 augustus 2011
Online status: Offline
Berichten: 195
Plaatsingsopties Plaatsingsopties   Quote Whatalies Quote  Post ReplyReageer Directe link naar dit bericht Onderwerp: Zo gaat dat.
    Geplaatst op: 14 oktober 2012 om 20:20
Marco Visser − 12/10/12, 12:30
© afp. Kopten wonen een mars bij om de 30 doden te herdenken die vorig jaar oktober vielen bij het neerslaan van een koptische demonstratie in Cairo.

Ditmaal niet van de Israëlieten, maar van de kopten. Daarmee lijkt het einde van 2000 jaar christendom in Egypte onvermijdelijk, denkt Samuel Tadros van het Hudson Institute's Center for Religious Freedom.

'Misschien was het lot van de kopten in het midden van de vorige eeuw al bezegeld, toen de joden uit Egypte werden gejaagd', schrijft Tadros in de Wall Street Journal. 'In de late jaren 40 schreeuwden demonstranten van de Moslim Broederschap, verwijzend naar de sabbat: Vandaag is het zaterdag, maar morgen zal het zondag zijn, oh christenen.'

Daar lijken de demonstranten van toen gelijk in te krijgen. Het leven onder Hosni Moebarak was verre van ideaal, maar de Egyptische dictator was geen islamist. Moebarak was gevoelig voor omkoping en invloed van buitenlandse krachten. Dat geldt niet voor de islamisten die sinds de zogeheten Arabische lente aan de macht zijn. 

'De Moslim Broederschap wilde koptische angsten wegnemen met verklaringen in het Engels aan het Amerikaanse publiek, maar de werkelijkheid was anders, zegt Tadros. Dat was afgelopen januari te zien toen in een dorp koptische huizen en winkels werden geplunderd. In plaats van de plunderaars te straffen, eisten de parlementariërs van de Broederschap dat de kopten het dorp verlieten.

'Westerlingen mogen debatteren over hoe gematigd de Egyptische islamisten zijn, maar voor kopten is die discussie lood om oud ijzer. Hun opties zijn beperkt. Kopten zijn weliswaar de grootste christelijke gemeenschap in het Midden-Oosten, ze zijn te klein om invloed te hebben op de koers van het land. Ze leven niet geconcentreerd in een geografisch gebied dat als veilige haven kan dienen. De enige optie is vertrekken.'

Het Westen heeft weinig middelen om te voorkomen dat de christelijke minderheid uit Egypte wordt verdreven. Al zouden de Verenigde Staten enige voorwaarden kunnen stellen aan de 1,5 miljard dollar die Washington jaarlijks overmaakt aan Cairo, vindt Tadros.

'Islamistische pogingen om de tweederangs status van kopten in de nieuwe grondwet te verankeren, moeten worden gestopt. Ook moeten buitenstaanders toezien dat politici van de Moslim Broederschap niet het financiële beheer van de koptische kerk overnemen. En op zijn minst moeten donoren eisen dat aanvallen op kopten worden bestraft.'

Maar dan nog heeft Tadros het gevoel dat het al te laat is. De zondag waar islamistische demonstranten ruim zestig jaar geleden mee dreigden, is gekomen.

Terug naar boven
Marocaantje Bekijk dropdown
Senior Member
Senior Member
Avatar

Lid geworden: 04 juli 2003
Locatie: Saudi Arabia
Online status: Offline
Berichten: 1819
Plaatsingsopties Plaatsingsopties   Quote Marocaantje Quote  Post ReplyReageer Directe link naar dit bericht Geplaatst op: 15 oktober 2012 om 18:38
Whatalies, je bent er nog. Tongue
"Wees oprecht tegenover elke Moslim en keer je af van de ongelovigen".
"Jihaad will continue & the resistance will continue until we have victory, or we will be martyrs"Sheikh Yassin
Terug naar boven
Whatalies Bekijk dropdown
Groupie
Groupie


Lid geworden: 10 augustus 2011
Online status: Offline
Berichten: 195
Plaatsingsopties Plaatsingsopties   Quote Whatalies Quote  Post ReplyReageer Directe link naar dit bericht Geplaatst op: 19 oktober 2012 om 21:26

Christenen in Irak nog steeds massaal op de vlucht

28-08-2012 11:34 | Martin Janssen
Christenen in Irak nog steeds massaal op de vlucht -  Kerkdienst in de Assyrische kerk in Duhok in Noord-Irak.             Foto RD, Anton Dommerholt

Kerkdienst in de Assyrische kerk in Duhok in Noord-Irak. Foto RD, Anton Dommerholt

BAGDAD – Christenen in het Midden-Oosten worden geconfronteerd met het feit dat er geen staten meer zijn die hun belangen behartigen. Dat maakt het werk van internationale organisaties des te belangrijker.

In de Arabische wereld worden we geconfronteerd met een eigenaardige contradictie. Sinds begin 2011 volgen we via de media de revoluties die het ene na het andere land in hun greep kregen. In naam van democratie, vrijheid en eerbiediging van de mensenrechten kwamen volkeren in opstand tegen tirannen en despoten. Te lang was ten onrechte gedacht dat de Arabische volkeren als gevolg van hun eigen godsdienstige en culturele tradities hiervoor immuun en ongevoelig zouden zijn.

De contradictie schuilt hierin dat mét deze Arabische democratiseringsgolf tegelijkertijd de zorg groeide over de kwetsbare positie van minderheden te midden van al deze revolutionaire veranderingen. Een volksbeweging dwong in Egypte de autoritaire president Mubarak tot aftreden. Er volgden voor het eerst sinds decennia vrije verkiezingen. Toch lijkt tegelijkertijd de situatie van de koptische minderheid in het land zorgwekkend te verslechteren. De Duitse televisiezender ARD meldde vorige week dat steeds meer koptische christenen anonieme dreigbrieven ontvangen.

Mogelijk nog ernstiger is de situatie van vrijwel álle minderheden in Syrië. Wie de situatie in dit land nauwlettend volgt, kan op basis van de feiten slechts concluderen dat –ongeacht de uitkomst van het conflict– voor met name Syrische christenen geen positieve ontwikkelingen zijn te verwachten. Omdat alle belanghebbende landen die bij de Syrische burgeroorlog betrokken zijn geraakt hun eigen politieke agenda’s volgen, waarin zorg voor het lot en de toekomst van de Syrische christelijke gemeenschappen nauwelijks een punt van consideratie is.

Westelijke landen

In zowel Qatar als Saudi-Arabië is de onverdraagzame wahabitische ideologie dominant. Daarom zijn de Syrische christenen niet verbaasd dat ze van deze zijde geen steun hoeven te verwachten. Vaak tegen beter weten in hadden velen van hen dit echter wel verwacht van de westelijke landen. De soennitische moslims worden wereldwijd, en dus ook in Syrië, actief gesteund door staten die zich met hun godsdienst identificeren en die zich daarom opwerpen als hun beschermers.

In deze turbulente periode worden christenen in het Midden-Oosten echter geconfronteerd met het feit dat er geen staten meer zijn die hun belangen behartigen, omdat deze staten zich grotendeels niet meer identificeren met hun christelijke wortels en cultuur. Deze ontwikkeling heeft zowel het isolement als de kwetsbaarheid van de christelijke minderheden in het Midden-Oosten vergroot.

De absentie van christelijke staten die de nood van geloofsgenoten elders in de wereld op de politieke agenda hebben staan, maakt het werk en het belang van internationale christelijke organisaties des te belangrijker. Het zijn organisaties als International Christian Solidarity en Open Doors die dezer dagen voortdurend de aandacht vestigen op de problematiek waarmee bijvoorbeeld Egyptische en Syrische christenen worden geconfronteerd. En het is de organisatie Open Doors die de afgelopen week een dringende oproep deed om in deze algemene crisissituatie in het Midden-Oosten vooral de Iraakse christenen niet te vergeten. Omdat met name in de noordelijke stad Mosul het geweld tegen de christelijke minderheid groeiende is.

Carl Moeller, voorzitter van Open Doors in de Verenigde Staten, aarzelde zelfs niet om in dit verband te spreken van een „religicide.” Hij stelde recentelijk dat „christenen in Iraakse steden als Bagdad en Mosul in de greep zijn geraakt van terrorisme. Zij vluchten massaal.”

Moeller zei tijdens een interview in The Christian Post dat „er in Mosul reeds enkele jaren sprake is van een enorme mensenrechtencrisis. Doordat alle aandacht momenteel gericht is op Syrië en Afghanistan, lijkt Irak in de vergetelheid geraakt.”

De cijfers zijn alarmerend genoeg: in 2008 werden in Mosul 40 christenen vermoord en 10.000 christenen zagen zich gedwongen op de vlucht te slaan. Veel christelijke families in Mosul blijken de afgelopen maanden dreigbrieven te hebben ontvangen waarin hun te verstaan werd gegeven dat ze onmiddellijk de regio dienden te verlaten.

Eigen regio

Het is bekend dat sinds 2003 vele honderdduizenden Iraakse christenen hun land hebben verlaten. Maar Open Doors vestigde er de afgelopen week de aandacht op dat dit proces nog steeds doorgaat. Met als enige verschil dat de situatie van Iraakse christenen heikeler is geworden.

Na 2003 vluchtten velen van hen uit steden als Bagdad en Basra naar het relatief veilige noorden van Irak. Om vervolgens vaak verder te vluchten, waarbij verreweg de meesten terechtkwamen in Jordanië en Syrië. 
De vluchtroute naar Syrië is echter afgesloten wegens het aanhoudende geweld in dit land, en er is zelfs een omgekeerde vluchtelingenstroom op gang gekomen.

Intussen heeft Jordanië, dat zich reeds geconfronteerd ziet met 150.000 Syrische vluchtelingen op zijn grondgebied, zijn grensbeleid aanzienlijk verscherpt. In deze situatie hebben steeds meer Iraakse christenen die het geweld in hun eigen land zouden willen ontvluchten, het gevoel dat ze als ratten in de val zitten.

De tragiek van deze Irakese christenen werd op 17 augustus schrijnend duidelijk tijdens een speciale zitting van de mensenrechtencommissie van het Canadese parlement. Filham 
Isaac van het Nineveh Advocacy Committee overhandigde tijdens deze zitting onthutsende cijfers en probeerde opnieuw politieke steun te verwerven voor de doelstelling waar zijn organisatie haar naam aan ontleent. Sinds jaren leeft het plan om in de vlakte van Ninevé, in het noord-westen van Irak, een grotendeels autonome regio op te richten voor Iraakse christenen.

Oude Testament

De stad Ninevé, die ook in het Oude Testament wordt genoemd, was eens een parel van het Assyrische rijk waar de Assyrische christenen in Irak de directe afstammelingen van zijn. De regio heeft vruchtbare grond en grote olievoorraden. Vooral dit laatste is een belangrijke reden waarom de Koerdische regering van Irakees Koerdistan tegen een autonome regio voor christenen in Ninevé is.

De kritiek op dit plan wordt overigens ook gedeeld door een aantal Iraakse christelijke leiders die vrezen dat een dergelijke regio uiteindelijk een geïsoleerd reservaat zal worden voor christenen. Het Nineveh Advocacy Committee denkt echter dat een autonome regio voor christenen in Ninevé wellicht de laatste mogelijkheid is om te voorkomen dat het 2000 jaar oude christendom in Irak zal verdwijnen.

Waaruit blijkt de tolerantie die door moslims naar voren gebracht wordt? We worden in 't ootje genomen.
Terug naar boven
 Post Reply Post Reply

Spring naar forum Forum rechten Bekijk dropdown



Deze pagina is gemaakt in 0.063 seconden.