Islaam.nl

Islaam.nl Forum

  FAQ FAQ  Doorzoek dit Forum   Kalender   Registreren Registreren  Inloggen Inloggen

Waarom haten ze ons?

 Post Reply Post Reply
Schrijver
Whatalies Bekijk dropdown
Groupie
Groupie


Lid geworden: 10 augustus 2011
Online status: Offline
Berichten: 195
Plaatsingsopties Plaatsingsopties   Quote Whatalies Quote  Post ReplyReageer Directe link naar dit bericht Onderwerp: Waarom haten ze ons?
    Geplaatst op: 24 april 2012 om 20:41

De vraag 'Waarom haten zij ons?' raakt open zenuw in Arabische wereld

Door: Sacha Kester − 24/04/12, 17:09
De cover van Foreign Policy

Er is in het Midden-Oosten flinke commotie ontstaan over de laatste editie van het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy, dat vrij provocatief 'het sex-issue' is genoemd, met een naakte vrouw op de cover die geheel zwart is geverfd, op een balkje voor de ogen na.

Het grootste deel van de controverse gaat echter over een artikel van de Egyptisch-Amerikaanse journaliste Mona Eltahawy, met de titel 'Waarom haten zij ons?' Daarmee bedoelt ze niet de Israëliers, Amerikanen of islamofoben, maar Arabische mannen.

'We hebben geen vrijheid, omdat ze ons haten', schrijft Eltawahy. 'Totdat de woede over de onderdrukkers in onze presidentiële paleizen verschuift naar woede over de onderdrukkers op onze straten en in onze huizen, zal onze revolutie niet eens zijn begonnen.'

Schrijnende voorbeelden
Eltawahy noemt schrijnende voorbeelden, zoals dat van meisjes van 12  die sterven in het kraambed. Sommige moslims geloven dat je met zo'n jong meisje moet kunnen trouwen omdat de profeet Mohammed dat ook heeft gedaan. Ze schrijft ook over de brand in Saoedi-Arabië, waarbij 15 meisjes om het leven kwamen omdat de religieuze politie de brandweer ervan weerhield hen te redden: ze waren niet zedig genoeg gekleed om zomaar op straat te staan. 

De schrijfster haalde vorig jaar zelf de internationale media nadat ze tijdens de opstand in Egypte was gearresteerd, en door de politie was mishandeld. 

Open zenuw
Het artikel lijkt een open zenuw geraakt te hebben: het wordt massaal op Facebook geplaatst (naar verluid opvallend vaak door vrouwen uit de Arabische wereld), er wordt over geblogd en getwitterd. 

Zoals te verwachten, is er een kamp dat luid applaudiseert voor Eltawahy, en een kamp dat woedend is. Een deel van de woede gaat overigens over de illustratie, 'die beledigend is voor iedere vrouw die ooit een nikab heeft gedragen'. De afbeelding heeft op de site orientalismeleeftnogsteeds in elk geval de prijs gewonnen voor 'oriëntalistische foto van de week'. 

Anderen winden zich er over op dat 'alweer' een negatief beeld van de islam wordt gepresenteerd, vinden dat Eltawahy een 'te simplistische weergave van de problematiek' geeft, of zijn boos omdat de schrijfster haar eigen religie en Arabische achtergrond zou verloochenen. 

Haat
Een terecht punt van kritiek is overigens dat de schrijfster geen antwoord geeft op de vraag die ze zelf stelt. Ze geeft een flink aantal voorbeelden van de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in het Midden-Oosten, en constateert vervolgens dat er nog een lange weg te gaan is. Of deze ongelijkheid inderdaad voortkomt uit haat van Arabische mannen voor vrouwen, en waar die haat dan weer op gebaseerd is, legt Eltahawy niet uit. 

Ze heeft in elk geval een gevoelige snaar geraakt en de discussie over het onderwerp weer even aangezwengeld. En dat is precies wat Eltawahy wil. 'We zijn meer dan onze hoofddoeken en maagdenvliezen. Luister naar degenen die vechten. Vermeerder het aantal stemmen in de regio en sla de haat hard op de ogen.' 

Lees hier een profiel van Mona Eltawahy


    Terug naar boven
     Post Reply Post Reply

    Spring naar forum Forum rechten Bekijk dropdown    Deze pagina is gemaakt in 0.078 seconden.