Islaam.nl

Lailat-ul-Qadr

Lailat-ul-Qadr (Nacht van de Beslissing)

Lailat-ul-Qadr (Nacht van de Beslissing) begint officieel de voorgaande avond bij zonsondergang, dus op zondagavond 10 juni 2018.

27 Ramadan. Laylat al-Qadr / Shab-e-Qadr. Dit is de 27ste en allerheiligste nacht van de islamitische vastenmaand Ramadan. Openbaring van de koran aan de profeet Mohammed. Ook wel genoemd 'de waardevolle nacht' of 'nacht van de goddelijke beschikking', soms ook vertaald als 'nacht van goddelijke maat der dingen'.

In deze nacht bracht de engel Jibrail de eerste openbaring van de heilige koran (het heilige boek van de moslims) over aan de profeet Mohammed.

Lailat-ul-Qadr: Waardevolle Nacht

Het woord Qadr heeft meerdere betekenissen zoals:

 • Het vaststellen van een bepaalde maat;
 • Geweldig, waardevol
 • Het woord 'Lailat' betekent letterlijk 'Nacht'. In hoofdstuk 'Al-Qadr' van de koran zegt Allah hierover het volgende:

  "Waarlijk, wij hebben hem neergezonden in de Waardevolle Nacht. En wat laat jullie weten wat de Waardevolle Nacht is? De Waardevolle Nacht is beter dan duizend maanden. De engelen en de Geest (de engel Gabriël) dalen in haar neer met de toestemming van hun Heer, voor elke beschikking. Vrede heerst in deze nacht, tot aan de ochtendschemering." (Koran, hoofdstuk 97)

  De maand Ramadan is van grotere waarde dan de andere maanden en Lailat-ul-Qadr (Waardevolle Nacht) is waardevoller dan duizend maanden samen. Niet iedereen heeft het geluk om duizend maanden te leven, maar Allah geeft de mens ieder jaar weer de kans deze nacht waardevol met aanbidding van Allah, door te brengen.

  Een andere bron vermeldt:

  Een van de metgezellen van de profeet (saw), Salman al-Farisi zei: "Op de laatste dag van de maand Sja'bân - de maand voor Ramadan - wendde de boodschapper van Allah zich tot ons en zei: 'O mensen, er bereikt jullie nu een grote maand, een meest gezegende maand, waarin een nacht verborgen is, die waardevoller is dan duizend maanden. Het is een maand waarin Allah jullie de opdracht geeft de dagen vastend door te brengen. Dit is waarlijk de maand van geduld en de verdienste van werkelijk geduld is het paradijs. Het is de maand van sympathie voor je medemensen. Het is de maand waarin de voorzieningen voor de gelovigen toenemen."

  Hoewel alle nachten van Ramadan gezegend zijn, is er dus één speciale nacht, die Lailat-ul-Qadr, wordt genoemd. Het is de 'nacht van de goddelijke beschikking', soms ook vertaald als 'nacht van goddelijke maat der dingen'.

  Deze gebeurtenis wordt door moslims uitgebreid in de moskee herdacht.